dijous, 15 de novembre del 2007

És evident que la nostra cuina i els nostres plats, al llarg dels anys, han tingut uns grans avantatges i possibilitats d'aconseguir una bona acceptació per part de tothom. Hem comptat des de la nostra existència amb el suport de l'horta per trovar el millor acompanyament a les nostres carns. La curta oferta d'hortalisses, a causa de l'estacionalitat, reduïa la possiblitat d'utilitzar-les en plats en què eren bàsiques.
Actualment hem de valorar positivament el fet que puguem gaudir de molts productes congelats, en conserva, etc., però és ben palès que els sabors no són ni de bon tros els mateixos que encara perduren en la memòria de molts de nosaltres.
Els principals complements fets amb verdures són: les carxofes, tant bullides com fregides o guisades; la col i els farcellets; els salsafins, bàsicament guisats; l'albergínia, fregida o guisada; els pèsols, ofegats, bullits o guisats; i la ceba amanida, escalivada, guisada, rostida, fregida, etc.
La gran varietat de verdures duu alhora gran varietat de maneres de fer. Així, una recepta es prepara amb albergínia tallada a daus, altres tallada a rodanxes i altres a talls allargats. En alguna es fregeixen sensa enfarinar i en altres aquest condicionament és imprescindible.